EUs tredje energipakke
ACER og Nordpool.
Innledning
Aller er opptatt av energi disse dager. Ikke rart – vi står midt oppi en omstilling som kommer til å få store konsekvenser for den norske befolkningen i uoverskuelig fremtid.
I over 100 år har Norge nytt godt av å ha billig, reguler– og fornybar energi. Trange innestengte daler fikk nytt liv da de kunne utnytte vannfallet til energikrevende produksjon. Disse fabrikkene ble hjørnesteinsbedrifter samfunnet ble avhengig av. Store smelteverk som eksporterte produktene sine ut i den store verden.
«Så kom EU». Ved to anledninger har Norge stemt om medlemskap i den Europeiske Union. Begge ganger har Nordmenn stemt nei. Men vi fikk EØS avtalen. En utvidelse av EFTA avtalen som nå i tillegg til handel, også omfattet EUs fire friheter, fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og personer. Det diskuteres fortsatt hvorvidt denne avtalen tjener eller hersker over oss. EØS avtalen gjør at vi må akseptere direktiver og forordninger fra EU uten at vi kan være med på å bestemme eller påvirke disse anordningene. Mange mener EØS avtalen ble til som ett ledd i å få Norge til å stemme for EU, fordi EØS avtalen er ett mye dårligere alternativ enn ett fult medlemskap. Isåfall er det bemerkelsesverdig at vi har fått noe som er dårligere en det vi har stemt nei til. Uansett hva man måtte mene om EU og EØS er det ett faktum at vi er en del av «EUs indre marked», med de fordeler og ulemper dette medfører.
En av konsekvensene av vår tilnærming til EU er markedstilpasning. En av EUs grunnpilarer er fri fly av varer.
I direktiv 2009/72/EF om felles regler for det indre marked for elektrisitet blir det av EU parlamentet vedtatt 13. juli 2009 at EU skal ha ett felles marked for energi. For at ett slikt marked skal fungere må man ha en felles konfigurasjon for transport av energi. For at ett norsk kraftverk skal kunne selge elektrisk kraft i f.eks Tyskland, må strømnettet være konfigurert slik at strømmen fra det norske kraftverket kan transporteres til den tyske kunden. Det er her ACER kommer inn. Derfor følger det en forordning med direktivet, som pålegger medlemstatene å innordne seg ACER.
(«Directive - 2009/72 - EN - EUR-Lex», u.å.)
Formålet med ACER – som er ett byrå – er å påse at produksjonen og transportering av energi i det enkelte medlemsland, forgår slik at energien kan markedsføres og selges i hele den Europeiske Union. Således kan man si at ACER er en premissleverandør til Nordpool.
Read more: EUs tredje energipakke